Socijaldemokratija

Konferencija – Vratimo demokratiju

Ovoga vikenda Fondacija za evropske političke studije (FEPS)  iz Brisela i Fondacija Max Van der Stoll (FMS ) iz Holandije u saradnji sa Centrom modernih veština organizovali su konferenciju “Vratimo demokratiju” (Reclaime democracy). Ova konferencija predstavlja završni događaj u okviru dvogodišnjeg projekta „Demokratija danas – za bolju saradnju socijaldemokratskih i progresivnih političkih stranka i društvenih pokreta “. Tim povodom u Beograd su došli mnogobrojni predstavnici i predstavnice stranaka i društvenih pokreta iz 10 zemalja Istočne Evrope, Zapadnog Balkana, Bliskog Istoka, Severne Afrike.

Otvaranje

S obzirom na to da je ovo bila prva prilika da se učesnici ovog projekta i susretnu i podele svoja iskustva prepodnevni deo konferencije je bio posvećen evaluaciji i predlozima za buduću saradnju. Konferenciju su otvorili Vassilis Ntousas i Marina Ohanjanyan. Pozdravljajući prisutne oni su istakli važnost svakodnevne borbe za demokratiju i opredeljenosti njihovih fondacija na njenom unapređenju u zemljama u EU susedstvu.

Prvi panel je bio posvećen razgovoru o današnjoj ulozi političkih stranaka kao i društvenih pokreta. Prvi je govorio Radomir Lazović iz inicijative Ne da(vi)mo Beograd. Predstavljajući rad inicijative on je napomenuo da su manjak demokratije, klijentalistički sitem koji su stranke uspostavile i korupcija bili glavni razlozi za formiranje pokreta. Učesnike je kasnije zanimalo koji su njihovi uslovi za saradnju sa političkim strankama u Srbiji? Radomir je na to odgovorio da on saradnju vidi na tri ključna pitanja: fer izbori, slobodni mediji i suprotstavljanje nasilju prema neistomišljenicima.

Drugi govornik je bio bivši predsednik republike Hrvatske gospodin Ivo Josipović. On se u svom govoru osvrnuo na odustvo prilagodljivosti i transformacije kod socijaldemokratskih stranaka. Takođe je analozirao stanje demokratije u svetu kroz prizmu današnje Hrvatske. Istakao je da se za vreme njegovog mandata hrvatsko društvo ubrzano menjalo na bolje. Dodao je da umesto da je taj trend nastavljen, u prethodnim godinama došlo je do retradicionalizacije društva i njegove regresije. Takođe je govorio o tome da danas osim progresivnih postoje i regresivni pokreti koji su agresivniji i populistićčki nastrojeni. Oni često uspevaju da mobilišu više ljudi za svoje ciljeve.

Radionice

Nakon ovog dela učesnici su učestvovali u radu dve radionice. Prva radionica se ticala naučenih lekcija i identifikaciji pozitivnih i negativnih stvari u ovom dvogodišnjem projektu. Kroz razgovor u mešovitim grupama, koje je facilitirao Bohdan Ferens oni su dali svoje predloge i ocenili sprovođenje projekta.

Nakon toga Hedwig Giusto je predstavila Deepening democracy 2.0 projekat i tražila od učesnika sugestije. Veliki broj korisnih stvari je u ovom razgovoru istaknut. Učesnici su pokazali da kao i u svakom participativnom procesu dobre ideje dolaze kroz sam process. Verujemo da će neke od njih biti uključene i u aktivnosti samog projekta.

Tribina

Nakon ručka konferencija se preselila u prostor Kulturnog centra “Grad” u kom je održana javna tribina. Ona je bila podeljena u dva dela. U prvom su učesnici iz Tunisa, Ukrajine, Jermenije, Srbije i Severne Makedonije kroz formu prezentacija Pecha Kucha predstavili aktivizam u svojim zemljama.

Neki su govorili o promenama koje su dovodile do promene Vlada na izborima, drugi o pokretima koji egzistiraju, a neki i o taktikama koje su u svoj rad uključivali. Zanimljiv spektar ideja i pre svega jednog vrednog cilja, a to su bolja i demokratskija društva. Ove prezentacije pokazale su da reč “revolucija” ima mnogo značenja, a da nijedno od njih ne mora da bude nasilno.

“Svaki uloženi napor da se sistem promeni od lošeg ka dobrom u srži je jedna mala revolucija.”

Drugi deo je bio posvećen razgovoru i pravoj tribini na kojoj su učestvovali – Irhana Čajdin (SDP BiH), Walid El Ammouri (Ujedinjena socijalistička partija, Maroko) Badih Salha (Progresivna organizacija mladih, Liban), Predrag Voštinić (Lokalni Front Kraljevo).

Tribinu je moderirala novinarka Jovana Gligorijević. Vođena je vrlo interesantna diskusija iz koje bismo izdvojili primere gušenja pokreta “Pravda za Davida” u Bosni i Hercegovini, dobra iskustva iz Maroka i Libana kao i korisnu diskusiju oko saradnje stranaka i pokreta u Srbiji.

Ovo je bila odlična prilika za povezivanje aktivista i aktivistkinja iz različitih zemalja koje sve okuplja želja za slobodom, demokratijom i socijalnom pravdom. Hashtag konferencije je bio #ReclaimDem

Izveštaj sa konferencije Glasa Amerike možete naći OVDE  

Izveštaje sa naših seminara u okviru ovog projekta možete pronaći OVDE i OVDE

 

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *