Saopštenja

Pocrvenela životna sredina

 Grupa organizacija koje su inicirale uspostavljanje mehanizma “Zelene stolice” najoštrije osuđuje ponašanje nadležnih vlasti koje je dovelo do situacije da je životna sredina prepoznata kao jedna od najproblematičnijih u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Ova situacija je  kulminirala lošim izveštajem Evropske komisije o napretku u oblasti koji je predstavljen predsedniku Vlade  g. Aleksandru Vučiću, a  koji je tom prilikom izjavio “U ovom izveštaju ima pet crvenih oblasti, a jedna je posebno crvena, to je životna sredina, gde ništa nije u skladu sa EU”.

Ova oblast u mandatu prethodne Vlade skoro da nije bila vidljiva, u ekspozeu premijera nijednom nije pomenuta, a nadležni se nisu ni oglašavali po apelima civilnog sektora za konkretne slučajeve. Vidljiv nedostatak u prethodnom periodu bio je da sa Ministarstvom energetike, razvoja i životne sredine nije uspostavljena nikakva saradnja ni komunikacija, što se nastavilo i sada kada je oblast pripojena sektoru poljoprivrede, formiranjem Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Stalno pomeranje oblasti i pripajanje drugim resorima ne ide u prilog ovoj oblasti, što je civilni sektor isticao prilikom formiranja i rekostrukcije Vlade tražeći da se osnuje posebno ministarstvo. Time što se sektor životne sredine premeštao od ministarstva do ministarstva, bez adekvatne posvećenosti izvršne vlasti, došlo je do zaustavljanja procesa unapređenja zakona i zaustavljanja javne rasprave po oblastima.

Takođe, ukidanje Fonda za zaštitu životne sredine, a ne iznalaženje novog sistema finansiranja (i pored brojnih najava stvaranja budžetskog Fonda), potpuno je zaustavilo mnoge projekte i aktivnosti, što je posebno vidjivo u reciklažnoj industriji. Ova važna grana, kako sa aspekta životne sredine, tako i ekonomije,  je skoro potpuno zaustavljena što su predstavnici reciklažne industrije u više navrata isticali.

Civilni sektor nije bio zadovoljan ni situacijom pre 2012. godine, i tada je ukazivano na propuste i predlagana rešenja,  ali nažalost nije mnogo toga urađeno.  Pozitivan primer je svakako saradnja civilnog sektora sa Odborom za zaštitu životne sredine u Narodnoj skupšini RS koja se započeta u prethodnom sazivu a nastavila se i u ovom sazivu preko mehanizma “Zelene stolice”, gde predstavnici organizacija okupljenih oko mehanizma učestvuju u radu Odbora.

Organizacije civilnog društva angažovane u oblasti životne sredine traže da se pod hitno uspostavi saradnja sa nadležnim ministarstvom, otvori dijalog o unapređenju stanja, kao i da se uspostavi sistem finansiranja  unapređenja i zaštite životne sredine, odnosno da ova tema prestane da se gura u zapećak i dobije prioritet na političkoj agendi.  Ovo je važno i sa aspekta procesa pridruživanja Srbije EU jer se započinjanje pregovora oko poglavlja 27 koje obuhvata životnu sredinu i klimatske pregovore očekuje uskoro, nezvanično je najavljeno za septembar 2014.

*****

 

Centar modernih veština

Mladi istraživači srbije

Beogradski fond za političku izuzetnost

Iženjeri zaštite životne sredine

Beogradska otvorena škola

GM Optimist 

 

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *