Ženska prava

Ravnopravnost naš fazon

Završna konferencija projekta „Mladi protiv nasilja prema devojkama“ organizovana je u divnoj sali EU info centra u Beogradu. Ovo je bila prilika da se upoznaju timovi dečaka iz Šapca, Paraćina i Beograda. Tim iz Kikinde je bio sprečen da prisustvuje zbog neodložnih školskih obaveza.

Sama konferencija je privukla dečake i devojčice koji su radili na kampanjama kao i njihove drugare. Sa nama su bili i zamenica direktorke Trgovačke škole iz Beograda Marica Knežević, direktorka Mašinsko elektrotehničke škole iz Paraćina Slađana Bogdanović i Dejan Živanović iz Gradske uprave Šabac.

Otvaranje

Konferenciju je otvorila Ana Milenić iz Delegacije Evropske unije u Srbiji. Ona je tom prilikom pohvalila rad i kreativnost dečaka  i pozvala druge muškarce da im se priključe. Nakon toga su timovi predstavljali svoje kampanje. Svaka kampanja je bila drugačija i to je velika vrednost ovog projekta. Dečaci su ideje za kampanje dobijali na seminarima gde su ih i razvijali. Ovo je bila prilika da se dodatno pokrene diskusija na svako od ponašanja koje bi želeli da promenimo kod dečaka.

Posle pauze učesnicima i učesnicama konferencije obratila se Brankica Janković poverenica za zaštitu ravnopravnosti. Ona je na početku predstavila instituciju Poverenika i objasnila pojam diskriminacije. Nakon toga se pokrenula živa rasprava o sistemu zaštite. Pokazalo se da ovi mladi ljudi nisu u potpunosti upućeni koje im sve mogućnosti u borbi protiv diskriminacije stoje na raspolaganju.

Panel

Panel „Muškarci protiv nasilja prema ženama“ okupio je pojedince koji su svojim dosadašnjim aktivizmom pokazali da se svakodnevno bore za rodnu ravnopravnost. Na njemu su učestvovali Miša Stojiljković, autor radijske emisije „Tata ti si lud“, Branko Birač iz organizacije Centar E8 i programa „Budi muško“ i Bogdan Urošević iz OEBS Misije u Srbiji. Panel je moderirao Srđan Staletović iz EU info centra. Oni su svako iz svog ugla prezentovali svoje načine borbe protiv nasilja i za rodnu ravnopravnost. Povela se vrlo aktivna diskusija o ulozi muškaraca u roditeljstvu, partnerskim odnosima i društvu uopšte. Ovim je uspostavljena mreža dečaka proširena i oni su uvideli da nisu sami u svojim zalaganjima.

COMBI

Na kraju je Everold Hosein komunikacijski stručnjak specijalizovan za COMBI metodologiju dao završni osvrt na kampanje i rad dečaka. On je tom prilikom istakao da su oni uradili odlične kampanje koje se tiču podizanja svesti ali da ostaje onaj teži deo iz COMBI metodologije a to je promena ponašanja. Pozvao ih je da stalno razmišljaju i upućuju druge dečake iz svoje okoline na konkretna ponašanja koja treba da promene.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *